събота, 3 март 2012 г.

Свободата в Бяло, Зелено, Червено

Помните ли тази песен:


"Бяло, зелено, червено,
три разлюлени вълни..."


... и нататък не се сещам как продължава. Пяхме я в училище, в ранните класове.
А спомняте ли си онзи урок по история или, по-скоро, е бил по родинознание, разбира се, ако сте учили същия или подобен, в който се разказваше за символиката, която носи всеки от цветовете в трибагреника? Тук, обаче, ще опитам друга интерпретация.


БЯЛО
Това е началото. Точно преди да започнем да пишем по белия лист или да рисуваме по снега. В този момент надеждата и страхът се сливат в едно. Това е уникалният шанс да предотвратим бъдеща творческа катастрофа, като спестим на света всичко онова, което непременно държим да кажем и покажем, или, все пак да се осмелим да натиснем първия клавиш, драснем първия щрих, и да понесем последствията от крайния резултат. Никой не обещава, че той ще бъде добър, но по-важното е, че имаме свободата да изберем дали да поемем по пътя към него. Защото свободата е избор.   


ЗЕЛЕНО
Тук са събрани всички онези начала, които идват с младостта. Те са свежи и смели, поемат рисковете с усмивка, а всеки провал е просто поредната стъпка към успеха.  Младостта ни зарежда с ентусиазъм и желание за завоевания на нови, неизследвани земи. В нейното царство все още сме безсмъртни и може би твърде безразсъдни. Тук все още се учим как думите и делата ни могат да прекрояват световете на другите. Защото свободата е отговорност. 

ЧЕРВЕНО

Да, това също е начало. Дръзко и агресивно, гори мостове и задрасква всичко досегашно, само за да даде старт на новия живот. Да се откажем от уюта и сигурността на веригите, които сами сме изплели и избрали за постоянни наши спътници, е вероятно най-трудното решение, но майсторството да го управляваме, ни доближава най-силно до умението да бъдем щастливи. Защото свободата е смелост. 


Без значение с какъв цвят е, всяко начало е възможно, благодарение на избора, отговорността и смелостта да бъдем свободни.

Нека обичаме свободата си, не само в днешния ден, защото веднага след здравето, тя е най-ценното, което имаме.

Честит Трети Март! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар