неделя, 11 март 2012 г.

Мотивационно писмо

Мотивационното писмо е нещо, което работодателите често посочват в списъка си с необходими документи за кандидатстване, редом със CV-то. Повечето го изискват, защото са видели, че други преди тях вече са го изискали, и не бива да изостават от общите HR тенденции. Респект за онези, които много добре знаят какви са предимствата на едно такова писмо и каква е ползата за двете страни от него, но не за тях е приказката тук.
Всички шаблони на подвизаващи се из интернет мотивационни писма отдавна са прочетени и научени наизуст от търсещите нова работна ръка. Време е да бъдат разнообразени с един нов шаблон, който да е достатъчно всеобхватен, за да не се налага за всяка нова позиция да се твори отделно есе за мотивираността. Подходяща е тази универсална форма, например:

Уважаемо човешко същество, (мъж, жена, все тая - и без това с разните евро-директиви против половата дискриминация, възторжено сме се запътили към все по-безполово съществуване)
Аз съм. (Не казвайте кой сте и какво сте, бъдете мистериозни!) Безкрайно съм мотивиран да работя във Вашата организация, доказала се с дългогодишни традиции. (Изобщо да не ви дреме, че тая организация всъщност може да е някаква килерна фирмичка, отворила врати оня ден, с нулева представа каква точно ще бъде дейността й - точно такива са най-дългогодишно традиционни, ако питате тях) Вярвам, че мога. (Никакви допълнителни уточнения! Важното е да предизвикате причина да ви поканят на интервю, за да попитат какво вярвате, че можете или в какво можете да вярвате, все тая) Голям ми е. (Нека умуват за професионалния си опит ли говорите или за меракът да работите.) Умея да работя  в екип, под стрес, да приоритизирам предизвикателствата, докато сменям тонера на принтера. (Ако смятате да пропуснете споменаването на думи като "екип", "стрес", "приоритет" и "предизвикателство" в писмото си, по-добре веднага се отказвайте от кандидатстване и преминете директно към  пенсиониране. Това с тонера е, за да подскаже, че никакви дребни повреди в хода на работния процес не могат да ви стреснат). Ще донеса. (Тук имате предвид много успехи и приходи на фирмата, а не пиенето, за което ще се сетят.) Очаквам. (Към края на писмото отново залагаме на мистерията. Какво ли очаквате... ? Да ви се обадят, много ясно, какво се правят на гръмнати!) С пожелание. (Пожеланието да си го допишат сами, няма над цяло писмо сами да се блъскате, я, да покажат малко екипност!) Искрено Ваш. (Да, и тук не пишете името си, бъдете тайнствени докрай - това възбужда много по-силен интерес!) Имам телефон! (Ако искате, можете да се изфукате с какви екстри е, но телефонен номер - в никакъв случай! Ще намерят начин да ви открият, ако сте толкова ценен и желан кадър.)


Това е - кратко, ясно, без излишни словесни излияния. Няма страшно, че писмото ще излезе повече кратко, отколкото мотивирано. Както вече се разбра, най-вероятно тоя, който ще го чете, представа няма защо го е поискал и по-скоро ще бъде благодарен, че няма да му се налага да си губи времето с фермани. Успех!

2 коментара:

  1. Хи-хи! Ще се възползвам от този шаблон още при следващото си кандидатстване за директор на ... каквото и да е. Няма начин да не ме вземат.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не забравиш само да почерпиш на първа заплата! :)

      Изтриване